Home » Tidligere nyhedsbreve » Nyhedsbrev d. 19. december 2016

Nyhedsbrev d. 19. december 2016

Hit-med-jobbet-header

Her er svarene på 7 af jobsamtalens almindeligste spørgsmål

Hvis man bare var tankelæser og vidste, hvad arbejdsgiveren ville spørge om til jobsamtalen… Det kan vi ikke lære dig, men vi kan hjælpe dig med at forberede dig på 7 af de mest almindelige spørgsmål til jobsamtalen. Dem, som mange ansøgere dumper på:

tankelaeser

1. Start med at fortælle lidt om dig selv

Spørgsmålet virker simpelt og ligetil. Desværre så simpelt og ligetil, at mange jobsøgere ikke forbereder sig på det. Du skal tænke strategisk over, hvad det betaler sig at slå på: I stedet for at fortælle om din familie og dine fritidsinteresser eller gengive hele din karriere, skal du fremhæve de vigtigste faglige punkter fra dit CV. Kun de vigtigste.

Læs hvad vi anbefaler i blogindlægget her.

2. Hvad er dine svage sider?

Med dette spørgsmål vil arbejdsgiveren finde ud af, om du er selvbevidst og ærlig. Svaret ”Jeg har ingen svagheder” er et signal om, at du enten mangler selvindsigt eller lyver. Løsningen er vise, hvordan du arbejder med eller forholder dig til dine svagheder. F.eks. arbejder du på at blive bedre til at bevare overblikket. Med det svar viser du, at du ved, hvor du kan blive stærkere, og at du allerede fokuserer på at blive bedre på det område.

Læs mere om, hvad du skal svare til spørgsmålet her.

3. Hvorfor vil du have jobbet?

En af de ting, arbejdsgiverne savner mest hos jobsøgere, er evnen til at motivere deres ansøgninger. Du skal være klar over, hvorfor det skal være lige præcis denne virksomhed, og hvorfor det skal være lige præcis dette job. Det handler om at rose arbejdsgiveren for noget relevant og så bringe sig selv i spil i forhold til lige præcis det.

Læs blogindlægget om lige præcis motivation.

4. Hvorfor skal vi lige præcis ansætte dig?

gør-dig-umage - Kopi

Lige præcis dét spørgsmål er i praksis umuligt at svare på, når du ikke kender de øvrige kandidater til jobbet. Det kommer alligevel tit. Lav research, før du søger. Ring til en gammel chef, vejleder, kunde, patient, kollega eller samarbejdspartner og stil spørgsmålet: ”Hvis du skulle komme med dine bedste argumenter for at ansætte mig, hvad ville de så være?” Jeg ved godt, at det er lidt angstprovokerende, for hvad nu, hvis de siger noget i stil med: ”Jeg kan godt forstå du spørger, for jeg kan heller ingen se”?

Men hvem ved: Måske får du et svar, der giver dig det geniale svar – både til ansøgningen og samtalen?

5. Har du planer om at få børn?

Arbejdsgiveren bør kun spørge ind til emner, der handler om, hvor godt du udfører jobbet. Mange jobsøgere kommer alligevel ud for spørgsmål om religion, seksuel orientering, planer om familieforøgelse eller politisk ståsted, når de sidder til jobsamtalen. Du kan komme omkring spørgsmålene mere eller mindre elegant, og i nogle tilfælde kan humoren godt være en medspiller,

Læs hvordan du klarer du de ulovlige spørgsmål til samtalen her.

6. Hvad skal du have i løn?

hvad-skal-jeg-have-i-loen

Få din research på plads, så du allerede har indsigt i, hvor meget du kan forvente at sætte næsen op efter. Det er et psykologisk spil, hvor et alt for højt eller alt for lavt udspil kan gøre dig til taber. Så er det godt at have en klar fornemmelse af lønniveauet.

Der er gode ideer til, hvordan du håndterer lønspørgsmålet her.

7. Har du nogen spørgsmål?

Det her kommer måske som en overraskelse for mange, men du deltager faktisk i en jobSAMTALE – ikke i et jobFORHØR. Og der er forskel: En ”samtale” er en dialog mellem to ligeværdige parter, og det indebærer, at du skal deltage aktivt i den. En af dine helt store muligheder til samtalen er, at du viser interesse for både job, fag og arbejdsgiver ved at stille relevante og indsigtsfulde spørgsmål undervejs. Forbered spørgsmål og medbring dem på den blok, du alligevel har med til notater. Du må ALDRIG sige, at du ingen spørgsmål har.
Sørg for guds skyld for, at dine spørgsmål er relevante og viser viden og indsigt.Find hjælp til spørgsmålene på Hit med jobbets ressourcesider.

En (jule)gaveidé…

Kender du nogen, der søger job eller snart er færdig med studierne? Så er Hit med jobbet perfekt som julegave, fødselsdagsgave eller bare den dejlige gave til en god ven. Køb den allerede nu på www.hitmedjobbet.dk/butik. (Der kan du også læse nogle af de fine anmeldelserne, bogen har fået.)
Hit med jobbet julegave
Glædelig jul og held og lykke med jobsøgningen.
Steen Kræmer